Vervolgens vandaag aan de achterzijde begonnen. Eerst de kofferbakbekleding er uit gehaald, totdat ik de volgende ontdekking deed;
De bevestiging van de bovenzijde van de demper zit niet hier..... Bij alle auto's die ik ken wel, maar ja, dit is natuurlijk een A2 he? Verder zoeken maar, en het bleek achter het kunststof wielkastje te zitten, gewoon in het scherm.
Dempers waren snel los, de veren niet. Vreemd, het is toch een zwevende constructie? Andere demper ook los en jawel! De veren vielen er bijna uit..
E.e.a. overzetten;
Veren, oud en nieuw;
Monteren was een eitje.
De voorzijde ben ik verkeerd begonnen. Ik had eerst de bovenzijde losgemaakt, maar dan krijg je de demper dus haast niet uit de onderzijde los. Dit is een klemverbinding die je echt met geweld open moet buiten, wil je de demper kunnen bewegen. Met de bovenzijde vast, was het zo gebeurd. De tweede demper was er zo uit.
Hier zie je ook het verschil in samenstelling van een progressieve veer t.o.v. een normale.. Hij lijkt veel korter, maar onder de auto valt dat mee.
Oude demper ontdaan van beugel en toplager en de neuwe opgebouwd (geen foto van). Vervolgens weer onder de auto bouwen.
Ook het terugplaatsen van de demper is niet heel eenvoudig. De demper moet precies recht voor het gat zitten, anders krijg je deze echt niet gemonteerd. Een ervaren iemand zal het waarschijnlijk zo doen, maar voor mij was het wel even puzzelen.
De wagenhoogte heb ik voor en na ook gemeten. Het valt mee. voor 2,5 cm, achter 2,0 verschil.
Ik vind het wel mooi staan. De wielen lopen nu gelijk met de wielkastranden.
Dan het resultaat. Ik heb er ongeveer 40 km mee gereden. Voornamelijk op de provinciale weg. De eerste conclusie is dat de wagen veel minder duikt bij stevig remmen. Ook bij verkeersdrempels zal de voorkant niet zo snel meer iets raken. Simpelweg omdat de vering niet zo slap inveert, wat eigenlijk ieder VAG product wel doet. Zelf het ik het ook ervaren met mijn A4. Ook hier zitten al 240000 km (!) FSD dempers onder, en het is verdwenen.
Het rijden op asfalt (provinciale N-wegen in dit geval) bevalt mij goed. De auto heeft veel minder rol (overhangen) door de veren en de dempers reageren snel op oneffenheden. Wel is het al met al een stevig onderstel. Op lange bochten, bij voorkeur met slecht wegdek, is dit echt een feest. De auto geeft geen krimp en je kan dus stevig de bocht door. Ook rotondes zijn heel anders, door het gebrek aan de enorme lastwisseling, lees het overhellen van de ene naar de andere kant.
Echter op bestrating is het geheel hard. Te hard. De dempers was ik van overtuigd. De veren waren een probeersel. Zelf vind ik het geweldig, maar ben dan ook een hobbymatige circuit rijder, die wel van een duidelijk leesbaar en stevig onderstel houd. Ik vind het comfortabel genoeg. Of mijn vrouw dit ook vind, betwijfel ik.
Conclusie is dat de auto echt toe was aan een frisse set schokdempers. De Koni FSD dempers zijn voor mij een goede keuze. Deze voldoen gewoon goed en dempen stevig in vergelijking met wat er onder zat. Dit gevoel had ik ook bij de A4. Maar of je went er snel aan, of ze worden heel snel een stukje slapper en dus vergevingsgezinder. Ik weet het niet.
De veren kan ik iedereen afraden. Oké, het is een conclusie na 40 km, maar ik kan me voorstellen dat menigeen (zeker de gemiddelde A2 rijder), dit een enorme aanslag op het comfort vind. Belangrijk in deze is ook hoe en waarvoor je de auto gebruikt. Voor ons is het een leuke rijdersauto. Brandstofverbruik, laadvolume en vermogen is bij ons niet aan de orde. Wel uitvoering en rij eigenschappen. Voor gezinsuitjes nemen we bijna altijd de A4. Ook met FSD en andere veren, maar door de lange wielbasis gewoon nog erg comfortabel. En dat is nou net wat ik ook gehoopt had om met deze set-up bij de A2 ook te bereiken.
Helaas.
Later meer ervaringen.