@4$$,
Hier zijn mijn LED bevindingen, ik hoop dat je er iets aan hebt:
Er zijn bij de A2 een aantal verlichtingscircuits die niet worden gechecked door de board computer. In principe kun je hierin de halogenen vervangen door LED zonder foutmeldingen.
Het betreffen hierbij het achteruitrijverlichting, de stadsverlichting voor, de nummerplaatverlichting, de mistverlichting achter en de interieurverlichting. Je kunt hiervoor min of meer schadeloos corresponderende LED varianten in plaatsen. Let wel ... corresponderende LED’s gelet op de temperatuur ontwikkeling.
De knipperlichten zullen naar alle waarschijnlijkheid wel problemen geven, deze zullen waarschijnlijk gaan hyper-flashen (te snel knipperen). Door een te laag verbruik gaat het bi-metaaltje in de knippermodule te snel schakelen.
Hiervoor schijn je het knipperlichtrelais direct te kunnen aanpassen (is ook een forum draadje over). Maar dit hyper-flashen kun je ook op een andere manier oplossen. Hierover later meer ...
Ook de remlichten en de achterlichten worden gemonitord door de boardcomputer, dus als deze niet de Canbus comptabiliteit van de A2 heeft, kun je foutmeldingen verwachten. De praktijk heeft mij geleerd dat de ene Canbus-proof de andere niet is. Vaak een teleurstellend resultaat als gevolg
Indien je gaat experimenteren met LED lampen, bereid je voor op een waslijst aan ‘niet verklaarbare’ foutmeldingen. Van te weinig ruitewisservloeistof (?) tot meldingen over de remmen (?!) ... je zult ze allemaal krijgen, omdat je een LEDje ergens hebt geplaatst.
Ik heb mijn LED-quest toch door gezet en stapje voor stapje ben ik bij een, voor mij, acceptable situatie uitgekomen. Slechts sporadisch (drie keer per jaar) heb ik nog een melding ‘Check main beam’, maar een blik naar buiten leert mij dan snel genoeg, dat mijn koplampen het gewoon doen.
Ik heb licht technisch de wenselijke situatie gevonden middels kwalitatief goede LED koplampen en achterlicht LEDs. Daarnaast heb ik door ‘trial en error’ een combinatie van LED peertjes achterhaald, waardoor het lichtbeeld aan de buitenkant helemaal naar wens was.
Om het probleem van de board computer checks op te lossen heb ik toevoeging gemaakt in elektrische systeem, waarmee de ‘te verwachten weerstand en dempingswaarden’ voor de board computer ook worden aangetroffen. Dit klinkt allemaal heel wijs, maar wat ik heb gedaan ... klinkt best logisch ... slis ...
Ik heb de lichtunits van een fietsendrager gehaald, en deze weg verwerkt naast de accubak in het achter-onder. De aansluitingen van het achterlicht-units heb ik gesplitst en hierin twee kabelboompjes naar de accubak opgenomen ... naar de eerder genoemde achterlicht units van de fietsendrager. Deze zijn netjes afgesloten en lekker compact. Hierin branden ... natuurlijk ... de te verwachten halogeen lampen mee: Computer says OK!
Ik heb de boel nu meer dan een jaar naar wens werkend en heb geen problemen gehad met de temperatuur van deze units. Je zult met meer factoren rekening moeten houden dan alleen de LED’s. Ook de staat van je koplamplenzen en -reflectoren spelen een grote factor in het geheel.
Misschien dat andere forumleden ook een duit in dit LED-zakje willen doen en met meer nuttige tips komen. Wanneer Corona een beetje is geluwd en we kunnen weer een meeting organiseren, raad ik je aan eens een rondje rond andere A2’s te lopen, te vragen en zelf te zien. Dit kan je heel wat zoeken besparen.
Al met al, na zeker drie maanden met de bekende PROTEST-PIEP als dagelijkse routine, vind ik het erg bevredigend hoe simpel èn doeltreffend de uiteindelijke oplossing is gebleken!
PS. Dit is het geheim van slechts 1 smit. Veel wijsheid ermee
