Pagina 1 van 4

Misfires op cilinder 1,3,4 [Opgelost: slechte accu vervangen]

Geplaatst: 29 aug 2018, 23:07
door JJR
Het motorstoringslampje is dus sinds een week terug en bij het ritje zojuist om mijn vriendin van het station te halen daagde mij een nieuw idee qua mogelijke oorzaak. Hier mijn gedachtengang en symptoombespreking:

Rijdend heeft de A2 nergens last van. Ooit wel een keer uitgevallen en dan een accu lampje laten zien maar dat was ten tijde van te weinig benzine aanvoer.

Nu even niet met de auto te hebben gereden ( 3 dagen) startte hij direct en ik reed weg en deed mijn lichten aan. Toen ik bij het eerste stoplicht kwam begon stationair het motorlampje te knipperen ( met injectorcleaner en RON 98 in de tank) en ik las hem uit: P0300 ( meerdere cilinders misfires), P0301,302 enz. Misfires op cilinder 1,3,4. Ik heb afgelopen week tot net nog met het idee rond gelopen dat het de injectors wel eens konden zijn maar nu 50 km verder met injectorcleaner in een sterke dosering geen effect bemerkt.
Lampje dus gereset en doorgereden, tijdens het rijden nergens meer last van gehad. Op bestemming aangekomen zette ik de lampen af en ik bemerkte dat hij stationair beter begon te draaien. Ik zette de lampen weer aan en hij viel zowaar bijna uit omdat hij in toeren dipte maar zich gelukkig nog herstelde..

Nu denk ik dus dat de stationaire accuspanning te laag is en dat de dynamo genoeg energie levert bij net wat meer toeren dan stationair om dat te ondervangen. Na weer terug te zijn gereden had de auto namelijk bijna nergens last meer van behalve dat hij nog een beetje met de toeren reageerde als ik de lamp aan of uit deed.

Vraag, Wat zijn acceptabele voltages van de accu als ik hem ga meten? In welke stand moet de multimeter dan zodat ik hem niet gelijk doorbrand? Welke accu moet ik hebben ( merk type) cq waar hebben jullie de beste ervaring mee?

Dit alles omdat ik er achter kwam dat de originele!! accu van 16 jaar oud nog in de het achteronder ligt :rolleyes: :P :tongueclose ;)

Ben benieuwd of dit wel eens de symptomen kan verklaren. Het is vooral raar dat in een keer 2 of 3 cilinder tegelijkertijd deze klachten geven en er niet 1 cilinder moeilijk doet ( wat op injector zou wijzen) er zitten namelijk goed werkende bobines op en nieuwe goede bougies.

Uw gedachten heren ( en dames)?

Re: Misfires op cilinder 1,3,4

Geplaatst: 29 aug 2018, 23:16
door JJR
wat dan weer tegen dit bovenstaande spreekt is het feit dat de auto altijd goed aansluit en niet hapert qua startmotor, ook pulseren de lichten niet mee op stationair toerental....

Re: Misfires op cilinder 1,3,4

Geplaatst: 30 aug 2018, 00:28
door jaapje
Hoi JJR,
Je hebt de spirit weer te pakken zie ik!
Dat kon gevoelsmatig wel eens een oorzaaak zijn van misfire's
Wij hadden pasgeleden om een andere reden de motor aan de vcds hangen en toen viel mij op dat de accu spanning als de motor niet draaide en wel op kontakt stond vrij snel onder de 12 v zakte naar ong .11,8 v
Nu heb ik vorige week een nieuwe accu gekocht en nu is in dezelfde toestand de spanning 12,4 v.
We hebben nu het idee dat de motor wat netter stationair loopt, dus dat duidt eigenlijk in dezelfde richting als jou bevindingen.
Het zou goed kunnen dat de ECU wat moeite heeft met lage werkspanning, dat komt voor bij stationair draaien omdat de de dynamo nog niet veel laad bij stationair toerntal en wel stroomgebruikers aan staan.

Er waren geen startproblemen met de oude accu. ( accu van 2012)
Oude accu was een Varta F17 ( zit nu in de eerste trebbor auto) en nu zit er een Bosch 580406074 A- L007 S4010 ( dat is wat op de bon staat).
Gelijkwaardige Varta was niet in voorraad zodoende.
Peter Maathuis heeft ook al eens heel wat accu types genoemd in zijn draadje nieuwe accu.

Ik was zelf nog van plan om het massapunt bij de linkervoorstijl nog eens goed schoon te maken om eventuele fouten uit te sluiten want dat komt toch regelmatig voor dat slechte massaverbinding ook ellende kan veroorzaken. Dat is m.i. de grootste misser van de A2 om de carroserie als massa te gebruikken om 10 kg aan koperen massa kabel te besparen.
Zo' n oplossing is in de scheepvaart niet mogelijk wegens galvanische corrosie .

Ik hoop dat je er wat aan hebt en de injectors zou ik nog maar even laten zitten als de prestatie van de motor nog goed is. Bij ons hebben de nieuwe injectors niet veel verandering gebracht behalve iets zuiniger rijden.

Re: Misfires op cilinder 1,3,4

Geplaatst: 30 aug 2018, 05:27
door iKnijff
Hoop voor je dat je in de goede richting zit en dat een eventuele nieuwe accu je misfires gaat verhelpen. (y)

Re: Misfires op cilinder 1,3,4

Geplaatst: 30 aug 2018, 07:44
door rolf
Slechte accu kan inderdaad de meest vreemde storingen opleveren.
Accu kan gewoon getest worden of deze nog voldoende capaciteit heeft, maar na 16 jaar zou het wel eens tijd kunnen worden voor een nieuwe......

Re: Misfires op cilinder 1,3,4

Geplaatst: 30 aug 2018, 07:54
door Peter_Audi_A2
Als je het nog niet heb gedaan, zou ik het hele laadcircuit door (laten) meten.
Misschien is een dynamo die bij stationair toerental net niet voldoende en/of een stabiele spanning levert wel de oorzaak.

Re: Misfires op cilinder 1,3,4

Geplaatst: 30 aug 2018, 08:35
door HansJan
Op basis van jouw analyse is de gedachtegang heel plausibel. Met de winter in de aantocht kan het geen kwaad om de accu preventief te vervangen. De onze heeft het vorige winter na 15 jaar ook spontaan begeven.

Na 16 jaar zal de jouwe het vroeg of laat ook een keer de geest gaan geven maar het is zeker zinvol om de dynamo en accu te laten testen.

Mocht dit de oplossing zijn dan zou het waardevolle informatie zijn voor een Howto over de FSI en zijn storingen. Benieuwd naar het vervolg!

Re: Misfires op cilinder 1,3,4

Geplaatst: 30 aug 2018, 09:42
door ArcSissy
Hoi JJR,

Ook ik probeer een duit in het zakje te doen ... bij de aanschaf van mijn A2 had ik een brandend motorlampje en met enige regelmaat diverse storingen (van misfires en lekkend inlaatsysteem tot noodloop door remmen en stuurbekrachtiger). Schokkering motorgedrag tussen 1800 en 3000 toeren, waarbij kleine tempo wisselingen op het gaspedaal alleen moeilijk uit te voeren waren. Als eerste heb ik een nieuwe accu geplaatst. Hiermee waren de storingen niet opgelost, maar heeft wel een gunstig effect gehad de veelvoud en consistentie van de foutmeldingen (gelukkig). Er leek lijn en regelmaat te komen in de foutmeldingen.

Door het plaatsen van de accu werden de storingen minder uiteen lopend en bleven er veelal alleen de meldingen van de misfires over. De noodloop en de meldingen over remmen en stuurbekrachtiger zijn veel minder talrijk geworden.
Bij mij is nog wel eens een noodloop melding gekomen tijdens het gebruik van de cruise control, waarbij opviel dat de CC soms ineens moeite had om een vast toerental/snelheid aan te houden. Soms begon de auto 'in te houden' onder CC en als ik dan niets deed (bleef rijden met een stotterende motor op de cc) werd deze situatie bijna altijd gevolgd door een noodloop. Je kunt het voelen aankomen en indien je deze stotteringen zelf met het gaspedaal 'opvangt' bleef de noodloop weg.

Met deze foutmelding, ben ik bij @luukske te raadde gegaan. Wat er vervolgens gebeurde kan ik alleen maar verklaren door pure magie van Luukske. Hij sloot VCDS aan en bekeek wat measuringblock waarden. Luukske zag al snel dat de MAF sensor afwijkende waarden aangaf tijdens stationair. Bij gas geven liepen de waarden 'terug' naar te verwachten waarden. Door het vervangen van mijn foutieve MAF door een andere werd het probleem niet opgelost, wederom wees VCDS op foutieve waarden. Pas bij het plaatsen van een geteste MAF, bleek het probleem opgelost. Het lijkt erop dat na verloop van tijd meerdere MAF-sensoren niet meer correct functioneerden, we hebben er 5 (lees vijf) verschillende geïnstalleerd gehad, 4 met precies dezelfde foutieve stationair waarden en 1 met afwijkende foutieve waarden. Pas na de plaatsing van de MAF uit de auto van Luukske zelf (nr.6), waarbij getest correcte waarden uit VCDS kwamen, waren de problemen opgelost.

Sindsdien rijdt mijn A2 als eine gnädige Frau ... Immer spritzig und nimmer Sat!
De foutmeldingen en noodlopen zijn sindsdien niet meer voorgekomen.

Laat Luukske zijn magie uitvoeren op je auto ... je zult versteld staan van zijn expertise!
Ik hoop voor jou op een goede uitkomst en een fix die minder complex (prijzig) dan je nu nog denkt.

Keep my fingers crossed.
ArcSissy

Re: Misfires op cilinder 1,3,4

Geplaatst: 30 aug 2018, 11:27
door JJR
Dank heren voor het meedenken!

aantal reacties:

Accu vervangen lijkt me sowieso een goed idee. Ga ik doen.
@ArcSissy wat jij omschrijft komt dicht in de buurt bij hoe mijn auto zich gedraagt. Er is door Luukske 1x eerder een MAF verwisseld door luukske zonder effect maar daarbij hebben we niet VCDS blokwaardes uitgelezen. Dit is ook nog een mogelijke oplossing denk ik. (dingen zijn wel minimaal 100 euro zie ik...) Vooral het schokkerige gedrag tussen de 1800 en 3000 toeren herken ik vanuit je verhaal!

Heb je niet bij een foutieve MAF dat er ook system to lean or to rich meldingen moeten komen?

@jaapje ja spirit is terug, het blijft gewoon een hele fijne en vlotte auto :) de massapunten bij de deur heb ik al een keer losgehaald en vergeten terug vast te draaien. Wat een prachtige kerstboom was het dashboard toen na 3 km rijden waarbij alles uitvallen was behalve de motor. Dat punt heb ik dus al schoongemaakt en geïnspecteerd.

ik hou jullie op de hoogte!

Re: Misfires op cilinder 1,3,4

Geplaatst: 30 aug 2018, 17:36
door ArcSissy
Ik heb diverse storingsmeldingen gekregen, die niets met de MAF of de verbranding te maken hadden. Je zou verwachten dat er zich meldingen over lean/rich zouden moeten volgen, maar als de MAF het motormanagement verteld dat alles goed gaat, terwijl het tegelijkertijd een stok in het voorwiel steekt weet ik daar de uitwerking niet van. Veel van de regulatuur van de A2 is opgehangen aan veronderstellingen (lees tabellen) waar overeenkomstige waarden 'samen zouden moeten komen'. Ik bedoel als het motormanagement van de MAF door krijgt dat het fluctuerende signaal 'normaal' is, levert dit bijstellingen op die niet op de werkelijkheid gebaseerd zijn. Ik vermoed dat dit oploopt tot een kakofonie van meldingen ... hence mijn FIS activiteiten destijds.

Het lijkt een beetje op een oorzaak zoals besproken in en denk ipv. bilig alt:
https://www.youtube.com/watch?v=EEsOsQwQDzM

Bij mij bleek het achteraf te zitten in een combi van gasklephuis (overactiviteit wellicht door foutief stelasje én de signalen van de foutieve MAF) en de MAF sensor zelf. Geen van beiden bleken bij 'diagnose' problemen te hebben, maar door de oplettendheid van @luukske viel een afwijkende waarde hem op. Vervolgens bleken nogal wat MAF sensoren van overeenkomstige leeftijd een vergelijkbare afwijking ontwikkeld te hebben. Na deze bevindingen is het gasklephuis vervangen door 2e handse en MAF uit de auto van Luukske zelf (nog altijd mijn held!). Ik had instant een andere auto ... ze walste weer met me!

BTW. ik geloof dat een MAF best een beetje goedkoper kan, enfin als het nodig is zal dat wel blijken in Waalwijk. Succes en props voor je voornemen met jouw FSI. Je zult niet snel meer zo'n toffe PKW rijden ...