Tja, niemand beweert ook dat elektrische auto's geen milieu schade toebrengt, dat doet het eten van een hamburger bij de bekende ketens ook.
Alles wat de mens maakt brengt wel ergens milieu schade toe, vaststaand feit, geld ook voor EV's.
Wel opvallend is dat dit soort verhalen plotseling boven komen wanneer het elektrische auto's betreft, daarvoor hoorde je er niemand over terwijl Lithium en Kobalt al sinds jaar en dag verwerkt wordt in triljarden accu's voor laptop's en telefoons.
De grootste afnemer van Kobalt is nog steeds de staal industrie, zonder dit kobalt zou je niet eens een auto kunnen bouwen, of een vork, lepel, krukas. nokkenas, elektromotor of mes, en daar maakte ook niemand zich druk om.............maar nu plotseling wel?
Het is 1 groot hypocriet en doorspekt met onwaarheden geschreven stuk.
Accu's bevatten geen zeldzame aardmetalen, is pertinent niet waar, een brandstofcel wel, die
verbruikt platinum.
Vervang de woorden Lithium en Kobalt door olie, heb je precies het zelfde verhaal, maar daar hebben we wederom al 80 jaar geen probleem mee en klokken ons tankje vol met brandstof afkomstig uit landen die vreselijk fout zijn en waar mensenrechten nog steeds iedere dag geschonden worden.
De hoeveelheid kobalt gebruikt in EV accu's wordt overigens steeds minder, de laatste generatie cellen van Tesla hebben de hoogste energie dichtheid maar bevatten significant minder kobalt dan de oudere generatie.
Niet alleen olie, vraag je maar eens af waar je kleding gemaakt wordt die je elke dag aantrekt en ben je er bewust van dat het land waar je nu in woont en deel vanuit maakt rijk geworden is van uitbuiting, en nog elke dag. (Kijk maar eens waar onze koninklijke olie en Shell hun productjes winnen........... Niger delta om maar wat te noemen?
Wat wel wetenschappelijk bewezen is dat een elektrische auto van productie tot einde levensduur veel minder milieu belastend is dan elke ICE equivalent.
In principe zou je na 10? jaar er nieuwe accu in kunnen plaatsen en kan je weer jaren vooruit, technisch is dat geen probleem omdat elektromotoren oneindig veel langer mee gaan dan een ICE.
Na zijn levensduur in de auto kan de accu nog jaren dienst doen als stationaire energie opslag.
Als na een jaar of 30-40 de accu echt "op" is is hij uitstekend te recyclen, kost aanmerkelijk minder energie en milieu schade dan het nieuw winnen van deze materialen, dus er gaat nauwelijks basis materiaal verloren.
Ook kun je een EV met elke soort stroom laden, dus met kolenstroom, is hij toch al 30 tot 40% schoner dan een ICE, of met stroom uit wind en zonne-energie, dan wordt het verschil qua vervuiling tov een ICE helemaal schrijnend.
Een ICE kun je alleen rijden dmv het verbranden van een chemisch goedje wat never nooit schoner zal worden...........
En wie de rekening betaald?
Uiteraard wij, wie had je anders gedacht?
Maar met deze transitie heb ik daar eigenlijk helemaal geen probleem mee, ergo, wij hebben al weer ruim 2 jaar een EV die geladen wordt met het grootste deel hydro stroom.
Buiten dat het schoner is dan bijvoorbeeld mijn A2, rijdt het ook nog eens verdomde fijn en is een stuk goedkoper qua "tanken" en onderhoud.
Afgelopen 2,5 jaar 1 interieur filter en 1x verse remvloeistof.
Na 66356km is de accu nog in uitstekende staat en heeft nog geen zichtbare of merkbare degradatie.
Er worden eigenlijk alleen maar korte stukken mee gereden, dus de milieu winst tov een ICE is dan nog vele malen groter.
Want dat wordt nog wel eens vergeten, zolang de motor en katalysator van een ICE nog niet op bedrijfstemperatuur zijn is de mate van vervuiling vele malen groter dan normaal, heeft een EV geen last van.
Die stoot vanaf de start helemaal niets uit.................... dus de verschillen zijn nog veel groter dan aangenomen wordt.