Diesels zijn gewoon smerig, het is niet anders.
NOx en fijnstof uitstoot zijn het hoogst bij diesels, daarna is de fijnstof uitstoot bij direct ingespoten benzine motoren hoog.
NOx is een verzameling nitrooxyden en is puur gif dat bij inademing in contact met vocht in de longen wordt omgezet in onder andere salpeterzuur.
"Het effect van dieselauto's op de lokale luchtkwaliteit is vaak marginaal, en milieuzones zijn aangetoond niet effectief. In Utrecht is de uitstoot zelfs omhoog gegaan met minder oude diesels."
Ja, om alleen "oude" diesels te weren is ook complete kolder.
"Nieuwe" diesels zijn namelijk net zo smerig, dat hebben praktijk testen inmiddels wel bewezen, dus het is niet zo vreemd dat de luchtkwaliteit na deze onzinnige maatregel geen verbetering laat zien.
In Oslo zie je dat effect wel wanneer er voor 2 of 3 dagen een dieselverbod ingesteld was omdat de luchtkwaliteit te smerig werd, dus het weren van alle diesels heeft dus wel degelijk effect.
"Het fabriceren van de auto's en accu's is erg milieuvervuilend, en er zijn zeldzame grondstoffen voor nodig."
Het fabriceren van een EV is inderdaad meer milieu belastend dan een ICE, zolang je pure productie in ogenschouw neemt.
Ga je de totale gebruiksduur vergelijken dan legt de ICE het al rap af tov de EV.
De EV gaat zo een 30 a 40% efficiënter om met zijn energie, dus zelfs op kolenstroom is de EV al schoner.
Vergeet niet de hoeveelheid CO2 en NOx die al geproduceerd is bij de fabricage van fossiele brandstoffen, wordt voor het gemak nog wel eens vergeten.
Dit is wel een aardige illustratie hoe dat in zijn werk gaat:
https://www.youtube.com/watch?v=BQpX-9OyEr4
Een EV kan je met alle soorten stroom opladen, dus ook met duurzaam opgewekte energie, zal met een ICE nooit kunnen.
Dus hoe groter het aandeel schone energie, hoe schoner de EV zal worden.
https://cleantechnica.com/2018/02/19/el ... ions-myth/
Zeldzame grondstoffen? Een argument die kant nog wal raakt, het is gewoon niet waar.
Geen enkele grondstof in een Lithium accu is zeldzaam, geen idee waar dat idee vandaan komt.
Kobalt is wel een metaal dat niet bepaald fris is en waar nogal een luchtje aan zit omdat het uit Kongo vandaan komt dmv kinderarbeid uit de grond gepeuterd wordt.
Die mijn is specifiek geen kobalt mijn maar een kopermijn, kobalt is daar een "bijvangst" en wordt geproduceerd met zware machines en daar komt geen kinderhand aan te pas.
Dat kinderhand kobalt wordt opgekocht door Chinese criminelen die het op de eigen thuismarkt verhandelen aan vage fabriekjes die daar goedkope batterijtjes van produceren die je kunt terug vinden is speelgoed dat je voor een knikker en een ei bij winkels als de Action kunt kopen.
Lithium winning heeft ook wat nare bijwerkingen aangezien het veel water nodig heeft bij de winning, echter vergeleken met olie winning is het een "schoon" proces.
https://www.quora.com/Is-mining-lithium ... n-activity
Tja, en dan is je accu zodanig in capaciteit gedaald dat het in een auto niet meer bruikbaar is, zo rond de 70% van zijn oude capaciteit.
Dan kan die accu eerst nog een tiental jaren als stationaire accu worden gebruikt en na die periode kan de accu voor 95% gerecycled worden en de "zeldzame" grondstoffen hergebruikt.
Maar zo snel degradeert de accu niet, zeker bij een grotere accu is dat effect nauwelijks merkbaar.
Er rijden voldoende Tesla's rond met meer dan 2 ton op de teller waarvan de accu capaciteit nauwelijks met 10% gedaald is........
Alleen bij een auto met een kleine accu, zoals de Leaf, hakt 10% er natuurlijk wel wat harder in.
Onze Leaf heeft na 64k nog zijn volledige capaciteit.
Puur uitstoot gerelateerd heeft de diesel 1 voordeel: Een lagere CO2 uitstoot, verder geen enkele.
En die lage CO2 uitstoot kun je ook prima met een Hybride bereiken, rijdt je over het algemeen dagelijks korte afstanden een plug-in, rijdt je veel km's per dag een normale hybride. Voor lange afstanden is eigenlijk alleen het Toyota hybride systeem geschikt, dat is tot nu toe het efficiëntste wbt km vreten.
Tot zover mijn bijdrage wbt dit onderwerp, blijft een interessante discussie.