[quote="Thck"][Ik heb reeds vaak meegemaakt dat het voltage juist was en na verder zoeken (lees meten) bleek dat het geleverde amperage veel te laag was!!!![/quote]
Welkom in het land der misvattingen.. Hier een stukje elektriciteitsleer:
Elektrische energie bestaat uit een spannings- en een stroom component. Als we een accu laden dan wel ontladen dan praten we over het verplaatsen van elektrische energie van bron naar verbruiker. Als je deze processen vervolgens troublehoot vanuit alléén het spanningsdomein (meten met voltmeter) dan doen we per definitie een aanname op de verplaatsing van de energie, omdat de stroom component buiten beschouwing wordt gelaten. Op deze manier foutzoeken is ten alle tijden een
benadering en dus eigenlijk gewoon gokwerk. Maakt niet uit hoeveel jaar ervaring je hebt als monteur; het foutzoeken is dan meer gebaseerd op symptoom/oorzaak relaties (werkervaring) dan op uitsluiting van fouten (de theorie volgen).
Een dynamo is net als een accu een spanningsbron, geen stroombron. Een dynamo levert dus geen stroom, het genereert een spanning die wordt afgeregeld met een spanningsregelaar. De stroom die aan een dynamo wordt onttrokken hangt af van de belasting van de dynamo. Is er geen belasting, dan is de stroom 0 en de spanning 14.5V. Is er wel belasting dan is de stroom >0 en is de spanning 14.5V. Spanning is dus gelijk; de bron levert spanning; een spanningsbron.
De conclusie van de situatie die jij beschijft; een dynamo die 14.5V levert maar weinig stroom, is dus niet dat de dynamo stuk is, maar dat de verbruikers stuk zijn
Als een dynamo ongeacht de afgenomen stroom zijn klemspanning op 14.5V kan blijven houden, dan is de dynamo dus gewoon goed! Ingevolge de elektriciteitsleer kan je dus geen conclusie aan de werking van de dynamo verbinden als je alleen de stroomsterkte meet. Je moet eerst weten wat de spanning doet bij toename van afgenomen stroom. Als de spanning inzakt bij het leveren van stroom welke nog ruim onder maximaal te leveren stroomsterkte valt, dan kan je concluderen dat de spanningsregelaar stuk zou kunnen zijn, of dat er fases missen. Deze conclusie kan dus NIET primair getrokken worden a.d.h.v. de stroomsterkte, want je moet weten bij welke spanning e.e.a. gebeurt.
Een Dynamo kan ondanks goed functioneren nog wel een intern lek hebben in de gelijkrichtingsdiodes. Soms slaat er wel 's één door, waarbij bjvoorbeeld 1 van de 3 fases niet meer gelijkgericht wordt. Dit leidt tot een veelal hoorbare generator-ruis (AC rimpel gesuperponeerd óp de DC spanning). Met een oscilloscoop kan je dat ook zien. 1 van de gelijkrichtings 'bulten' is dan weg. In zo'n geval trekt de dynamo vaak ook een ruststroom van een paar ampere, en dus trekt hij de accu leeg als de motor uit is. Bij een draaiende dynamo compenseren de 2 andere fases de lekstroom van de kapotte fase voor een groot gedeelte, dus wederom geldt: als er weinig verbruikers zijn kan de spanning best 14.5V zijn en dus is de dynamo per definitie nog 'goed', want het regelt de spanning af en het levert stroom.
Natuurlijk moet je een lekkende dynamo vervangen, want die trekt je accu leeg. Ook hier is diagnose alleen goed te stellen met een amperetang. Helaas, wat @Rolf al zegt, ontbreekt dit zeer belangrijke meetinstrument in de meeste gereedschapskoffers en wordt er veel gezocht en geprobeerd (..werkervaring gebruikt..).
Kortom, kopen zo'n ding. Gaat een heel leven mee en al heb je 'm maar 1 keer nodig; hij bespaart je wellicht een nieuwe accu, dynamo of startmotor al naar gelang waar het probleem lag.
groet,
Marcel