30 mar 2012, 12:45
0 x
Als er iets een eenvoudig apparaat is, dan is het wel een Webasto bijverwarmer. Er kan door zijn eenvoud echt heel erg weinig aan stuk. Hier wat tips voor de doe-het-zelvers:
Iedereen die vroeger met Lego gespeeld heeft kan een Webasto uit elkaar te halen, en eigenlijk zit er behalve de printplaat maar 1 kritiek ding in, en dat is de brander. In 9 van de 10 gevallen zit er gewoon teveel roetaanslag voor de luchtgaatjes van de brander, waardoor er te weinig lucht in de verbrandingskamer kan komen en de vlam steeds dooft. Dit heeft als effect dat de kachel na enkele minuten afslaat en sterk gaat roken. Bij een rijdende auto zie je hier zelf niks van, maar als je stilstaat voor een stoplicht en het gebeurt dan heb je het idee dat je auto in de fik staat. Als de kachel niks doet en ook niet rookt, dan staat-ie in permanente storing en dan moet de de accuklemmen even een minuut los laten. Start de kachel dan nog steeds niet, maar het pulspompje tikt wel, dan is waarschijnlijk het gloeistiftje stuk. Doet-ie echt helemaal niks dan heb je een electrische storing. Kan de zekering zijn, of in een heel extreem geval de electronica. Ik heb tot nu toe 3x zo'n ding gerepareerd en nog niet meegemaakt dat de controller stuk was.
De brander bestaat uit een stukje glaswol met daarop een gloeistift. De glaswol wordt volgepompt met diesel en de gloeistift steekt het in de brand. Een ventilator blaast lucht door het gaasje en via de zijkant van de brander. Als de gaatjes aan de zijkant van de brander dichtroeten dooft het vuur en gaat de kachel roken. Roken = te weinig zuurstof en dus een verstopte brander.
Kachel uitbouwen
- Haal eerst beide koelslangen, de dieselslang en de twee elektrische connectoren los.
Je kan de beide koelslangen het best even met elkaar verbinden met een stukje koperpijp, zodat je nog met je auto kan rijden terwijl je de kachel thuis schoonmaakt. Markeer ook even welke slang op welke aansluiting zat, want dat is belangrijk ivm de stroomrichting van het koelwater.
- Schroef de complete bracket met kachel los (3 boutjes; sleutel 13). Dit is een beetje een gepiel, wellicht moet je het uitlaatje ook even loshalen.
Kachel openen
- Schroef de kachel los van het bracket.
- Schroef de kachel uit elkaar. Hij komt los in 2 delen (5 torx schroefjes). Tussen beide delen zit een pakking. Die is heel erg broos, en breekt geheid. Webasto schrijft voor dat je een nieuwe pakking plaatst, maar dat hoeft niet perse. Je kan ook de oude teruglijmen met vloeibare silliconenpakking (blauw). Dit klinkt amateuristisch, en dat is het ook. Het is tevens ook de goedkoopste oplossing en het werkt niet zo goed als de (dure) originele pakkingset van Webasto.
- Schroef de brander uit het binnenste blok (4 torx schroefjes). Ook hier zit een pakking tussen, en ook deze gaat geheid stuk, reparatie zelfde als boven als je 'm weer terugschroeft.
Brander schoonmaken
- haal de gloeistift los (klemmetje los, en eruit schuiven)
- test de gloeistift op werking door er 12 volt op te zetten. Deze hoort binnen 2 seconden wit-oranje te worden en gaat dan roken doordat de koolaanslag op de gloeistift verbrandt. Dit is niet erg, sterker nog, normaal. Je weet nu dat de gloeistift werkt. Laat hem weer afkoelen. Pas op, want het hele ding is bloedheet, inclusief het keramieken voetje.
- kijk met een zaklampje aan de binnenkant van de brander. Je zult waarschijnlijk een boel roetaanslag zien. Soms zitten er hele plakken roet in. Je kan dit voorzichtig los steken met een scherpe schroevendraaier. Pas op dat je het gaasje niet kapot maakt. Het kan wel wat hebben, maar een nieuwe kopen kan niet zonder een hele burner inset te bestellen. Laat eventueel de brander in zijn geheel een nacht in een bak benzine weken. De volgende dag borstel je met een klein staalborsteltje of een harde tandenborstel de roet weg. Als je een Dremel hebt met een roterende borstel, nog mooier. Vergeet niet de gaatjes aan de zijkanten van de brander door te steken om ze open te maken. Daar wil tijdens het schoonmaken nog wel eens roet in raken, en dan ben je terug bij af.
Kachel in elkaar zetten
Omgekeerd aan uit elkaar halen. Vergeet niet de vloeibare pakking te gebruiken. Smeer niet te veel maar ook niet te weinig. Beetje op gevoel, maar een laagje van 1 mm is voldoende. De rest wordt er wel uitgedrukt als je de kachel weer in elkaar schoeft.
Let even op met de torxboutjes. De kachel is van aluminium, en het getapte schroefdraaid is heel broos. Je draait de boutjes gauw scheef en dan vreten ze zich scheef in. Je loopt dan het risico dat de boutjes afknappen. Voorzichtig schroeven dus.
Kachel terugbouwen
Omgekeerd aan uitbouwen. Let even op welke slang ingaand- en welke slang uitgaand is.
Testen is wat lastiger, want je moet een lage buitentemperatuur simuleren. Ik heb wel eens gedaan door een bus deodorant op de buitentemperatuursensor te spuiten om hem te bevriezen, zodat de kachel getriggerd wordt om op te starten.
Het uit elkaar schoeven van de kachel, schoonmaken en terug in elkaar zetten kost je half uurtje werk. Schoonmaken wat langer, afhankelijk van de hoeveelheid troep. Zorg wel voor goed licht, want de brander is buisvormig en aan de onderkant dicht. Omdat alles pikzwart van de roet is en je er moeilijk in kan schijnen met een zaklamp, kan je brokken roet over het hoofd zien. Goed kijken dus.
En mocht je erg echt geen heil in zien: deze bijverwarmers kosten vaak niet meer dan 100 euro op een sloop. Een nieuwe kopen is echt zonde van je geld.
Groet, Marcel