APK afkeur door teveel roet, 1.2TDI

Discussie over onderhoud, technische problemen, dealers en service
Gebruikersavatar
beemerk1
Berichten: 24
Lid geworden op: 07 dec 2010, 23:26

19 okt 2011, 19:50 0 x

De keuring is niet gedaan door een garage, maar door een onafhankelijk APK keuringsstation uit Hilvarenbeek. Zij keuren enkel auto's, heel professioneel en repareren niets.

Je kunt er zonder afspraak terecht. De auto gaat een keuringsstraat in en komt er met rapport (al dan niet goedgekeurd) weer uit. Monteurs gaan niet met de auto rijden, vandaar enkel het rapport.

Het nadeel is dat je eventuele problemen daarna zelf binnen 2 weken moet op zien te lossen, het voordeel is een absoluut objectieve keuring zonder winstoogmerk (behalve de keuring zelf dan). Je krijgt ook keurig eventuele aandachtspunten te horen.
Heel gemakkelijk te verhelpen storingen zoals het vervangen van een lampje of koplampverstelling doen ze nog wel.

Prettig vind ik de aanwezigheid van een wrikbank. De wielen van de auto staan op hydraulisch beweegbare platen die een wegdek simuleren. De monteur kan heel snel zien of er het onderstel versleten lagers of teveel speling heeft. Zonder zo'n bank (ik ken overigens geen gewone garage die er een heeft) moet de monteur elk lager specifiek gaan onderzoeken, door aan de wielen te gaan wrikken of een koevoet te gebruiken, met een grotere kans om iets over het hoofd te zien.
Ik vind het heel prettig te weten dat alle onderstellagers in orde zijn, omdat dit soort slijtage er vaak langzaam insluipt, waardoor de auto geen optimaal weggedrag meer heeft zonder dat je het direkt in de gaten hebt.
Gebruikersavatar
Thck
Berichten: 1171
Lid geworden op: 07 jul 2009, 16:31
Locatie: Zevenaar
Motortype: (nog) geen Audi A2

19 okt 2011, 21:24 0 x

V.w.b. die wrikbank, dat apparaat is mij bekend, werkt in principe goed om (zoals jij reeds aangaf) spelingen vast te stellen. Echter je kunt er niet mee vaststellen of de speling al dan niet beinnen de normen valt! Indien er speling wordt vastgesteld zal alsnog fysiek (eventueel met meetklok) moeten worden vastgesteld of deze binnen de vastgestelde tollerantie valt.
Gebruikersavatar
beemerk1
Berichten: 24
Lid geworden op: 07 dec 2010, 23:26

19 okt 2011, 23:40 0 x

Klopt, vastellen is een, meten is een tweede.
Misschien is de meting met wrikbank ook wel gemakkelijker dan zonder. Zeker als je als monteur alleen bent, lijkt me speling meten en kracht zetten om de speling te veroorzaken tegelijkertijd een lastige bezigheid.

Zelf vind ik de hoeveelheid speling niet zo interessant. Als er voelbare speling is, dan wil ik daar vanaf, al is het maar voor de gemoedsrust om lekker te kunnen rijden.

Maar terug naar het roetverhaal.

Mijn Peugeot uit 2003 had al een roetfilter en heb daar zelfs na 300kkm nog nooit roet gezien. Zij hebben dat bij die HDI's toch wel slim opgelost. Bij een te groot drukverschil over het roetfilter, wordt er een speciale brandstof (Eloys) uit een tankje ingespoten, waardoor de temperatuur van de uitlaatgassen kortstondig zodanig stijgt dat het filter zichzelf schoonbrandt. Je merkt hier helemaal niets van en het tankje bijvullen is pas nodig na 120kkm. Bij PSA hebben ze continue deellastgebruik kennelijk in het ontwerp meegenomen, terwijl de TDI daar feitelijk niet tegen kan. En het is notabene nog wel een auto die je eigenlijk niet op vollast hoort te rijden. Sterker, de Eco knop moet je handmatig omzetten als je maximaal vermogen wilt.
"Voorsprong door Techniek" viel me hier toch wel zwaar tegen. Tja, je kunt niet alles hebben.
Gebruikersavatar
Thck
Berichten: 1171
Lid geworden op: 07 jul 2009, 16:31
Locatie: Zevenaar
Motortype: (nog) geen Audi A2

20 okt 2011, 13:18 0 x

V.w.b. de speling nog even, op ieder bewegend deel (stuurkogels, lagers etc. moet iets speling zitten aangezien het anders niet lang goed gaat!! Voelbare speling is dus op zich "normaal" ! De vraag is alleen hoe voelbaar? En daar lopen dan bij inspecties (APK) vaak de meningen uiteen omdat veel keurmeesters op gevoel afkeuren! (gaan op zeker).
M.b.t. spelingen op b.v. stuur/spoorkogels/stuurhuizen etc. is in de aanvullende regelgeving van de APK ook e.e.a. vastgelegd en indien men zich hier wat meer aan zou houden dan werd er echt minder afgekeurd! (maar dat kost extra tijd om te meten met een meetklok en als je de APK voor een spotprijs aanbied kan dit er niet meer af).
Ook een mooi voorbeeld is het afkeuren van banden op een profiel van 2mm of minder (de regelgeving zegt 1,6mm is afkeur maar in de praktijk wordt heel vaak de 2mm grens al aangehouden!
Natuurlijk is uit oogpunt van veiligheid het verstandig om bij 2mm je banden te vervangen, maar ik heb het nu over afkeur c.q. adviespunt, en daar waar adviespunt zou moeten staan (en dus goedkeur) zie je toch veel afkeur.

M.b.t. het roetverhaal klopt helemaal.
Gebruikersavatar
co'tje
Berichten: 20
Lid geworden op: 22 mar 2012, 20:20

30 mar 2012, 23:02 0 x

[quote="falcon"]groot gelijk om 'm afgedopt te laten! [/quote]

Weten jullie waar ik de instructies en onderdelen kan vinden om de EGR af te doppen?
En geeft hij geen fouten zonder EGR?
Gebruikersavatar
YellowFellow
Berichten: 191
Lid geworden op: 24 mar 2012, 17:48

31 mar 2012, 01:58 0 x

[quote="co'tje"]Weten jullie waar ik de instructies en onderdelen kan vinden om de EGR af te doppen?
En geeft hij geen fouten zonder EGR?[/quote]

Dat is helemaal afhankelijk van je motormanagement. Bij TDI's tot pak 'm beet 2004 kom je er meestal mee weg door simpel de vacuumslang van de EGR klep af te trekken en de slang af te dichten met een M6 boutje. De klep blijft dan altijd dicht en je hoeft 'm verder ook niet af te doppen. TDI's van voor 2004 gaan geven geen storing bij het afsluiten van de EGR, en je krijgt er ook geen 'check-engine' lampje door te zien.

Bij latere TDI's wordt door de ECU de luchtmassameter betrokken in het meetcircuit van de EGR, waardoor het motormanagement bij afdoppen van de EGR of het lostrekken van het vacuumslangetje een storing geeft. Bij het openen van de EGR klep gaat namelijk een deel van de uitlaatgassen terug de inlaat in, hetgeen een daling van de aangezogen verse lucht betekent. De ECU meet die daling met de luchtmassameter. Als de ECU de EGR-klep open denkt te zetten, maar tegelijkertijd geen daling in de aangezogen lucht registreert, dan denkt de ECU dat er wat mis is en zal een 'check-engine' lampje op het dashboad laten zien. Mogelijk gaat de motor ook in noodloop. Bij deze TDI's moet je de ECU laten herprogrammeren om de EGR dicht te zetten. Je hoeft dan ook niet meer af te doppen; de klep blijft voorgoed dichtstaan. Het kan ook zonder herprogrammeren, maar daarvoor moet een kleine elektronische schakeling worden gebouwd die aangesloten wordt op de stuurspanning van de vacuum-magneetklep die de EGR bedient en de signaalpin van de luchtmassameter. De truuk hierbij is dat je de ECU elektronisch om de tuin leidt door een verlaging van de airflow te simuleren op het moment dat de ECU het signaal geeft om de EGR klep te openen. Dit is voor een leek echter niet zo eenvoudig.

hier kan je je EGR laten wegschrijven in de ECU. Als je 'm meteen tuned doen ze het gratis voor je.

Maar alvorens geld uit te geven: trek je motorruimte open, en zoek de EGR klep op:

Afbeelding
De 'zilveren ufo' is de vacuum actuator die de EGR klep opent en sluit, en het slangetje dat daar op gedrukt zit is het vacuumslangetje dat los moet. Haal 'm los, stop er een boutje in (in het slangetje dus) en start de motor. Na 10 seconden oid gaat de klep normaliter open, dus als 't mis is zie je dan vanzelf een lampje op je dashboard aangaan. Als je niks ziet dan ben je klaar. Zet het slangetje dan met een tywrap ergens op vast zodat het niet los bungelt. Ga voor de zekerheid nog even een stukje rijden. Je moet gaan merken dat de gasresponse is verbeterd, en als het goed is nog steeds geen check-engine lampje.
Gebruikersavatar
co'tje
Berichten: 20
Lid geworden op: 22 mar 2012, 20:20

31 mar 2012, 14:47 0 x

Bedankt YellowFellow!
Loop direct naar de auto om te kijken.
Gebruikersavatar
Thck
Berichten: 1171
Lid geworden op: 07 jul 2009, 16:31
Locatie: Zevenaar
Motortype: (nog) geen Audi A2

31 mar 2012, 15:35 0 x

Per 01-04-2012 zijn er een paar nieuwe regels voor de APK (II) van kracht geworden (en dit is geen 1 april grap).

Eén van de nieuwe regels is dat voor auto's vanaf datum op kenteken deel I na 31-12-2005 de uitlaatgascontrole als zodanig is vervallen en er standaard een meting gedaan moet worden via de EOBD stekker (m.a.w. de computer wordt gelezen).

Nu zijn er in Nederland niet veel A2's die van na 31-12-2005 op kenteken zijn (één is er zeker, dat is mijn vorige A2, die was van 01-01-2006) maar voor wat het waard is, en diegene die het aangaat (ook indien we nog andere auto's bezitten), alle aanpassingen waaronder die aan de EGR-klep zullen hier waarschijnlijk zichtbaar worden en kunnen in sommige gevallen tot afkeur leiden (afhankelijk van de foutcode melding).

Theo
Gebruikersavatar
YellowFellow
Berichten: 191
Lid geworden op: 24 mar 2012, 17:48

31 mar 2012, 18:08 0 x

[quote="Thck"]Per 01-04-2012 zijn er een paar nieuwe regels voor de APK (II) van kracht geworden (en dit is geen 1 april grap). Alle aanpassingen waaronder die aan de EGR-klep zullen hier waarschijnlijk zichtbaar worden en kunnen in sommige gevallen tot afkeur leiden (afhankelijk van de foutcode melding).
Theo[/quote]

Klopt, maar het gaat hierbij om een check op FOUTCODES die door het afkoppelen van de EGR ontstaan. Zoals ik de regelgeving lees, wordt er dus geen uitlaatgasmeting gedaan via OBD en wordt ook de EGR niet op functionaliteit getest. Het gaat alleen om foutcodes. Als er geen foutcodes ontstaan is er dus kennelijk geen probleem voor de APK bij auto's van na 31-12-2005. Maar bij deze auto's moet je sowieso de ECU al aanpassen om geen foutcodes te krijgen.

European On-Board Diagnostics (EOBD)
Vanaf 1 april 2012 zal de uitlaatgastest bij benzine en dieselmotoren van bepaalde voertuigen worden vervangen door het uitlezen van het EOBD. Het gaat daarbij om personenauto’s en bedrijfsauto’s met een toegestane maximum massa van niet meer dan 3.500 kg met een benzine- of dieselmotor. Voertuigen met een LPG installatie vallen hier dus voorlopig nog niet onder.
Daarnaast geldt deze eis alleen als de datum eerste toelating ná 31-12-2005 ligt.
De emissietest voor voertuigen met een datum eerste toelating vóór 01-01-2006 blijft onveranderd.
.
MIL-lampje en werking.
Het EOBD-systeem moet zijn voorzien van een goedwerkende waarschuwingsinrichting.
Deze waarschuwingsinrichting wordt ook wel 'MIL' genoemd. MIL staat voor: 'Malfunction Indicator Light'.
Het MIL-lampje moet gaan branden als het contact wordt ingeschakeld.
Overigens mag in plaats van het lampje ook een hoorbaar signaal aanwezig zijn. Dit signaal moet hoorbaar zijn als het contact wordt ingeschakeld.
De toestand (aan of uit) van deze waarschuwingsinrichting moet overeenkomen met wat de scantool aangeeft.

P-codes:
Als de scantool één of meerdere van onderstaande P-codes
aangeeft dan wordt het voertuig voor wat betreft de emissieeisen hierop afgekeurd.
Benzine motoren.
P01xx
P02xx
P03xx
P04xx
P0650
P0Axx

Diesel motoren.
P01xx
P02xx
P03xx
P04xx
P06xx
P0Ax


Zie ook Artikel 5.2/3.11 lid 10 (nieuw) in dit document van de nieuwe APK eisen.
Gebruikersavatar
YellowFellow
Berichten: 191
Lid geworden op: 24 mar 2012, 17:48

31 mar 2012, 18:46 0 x

[quote="co'tje"]Bedankt YellowFellow!
Loop direct naar de auto om te kijken.[/quote]

En, gelukt?
Plaats reactie