Start-stop systeem onbetrouwbaar

Discussie over onderhoud, technische problemen, dealers en service
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Araaf
Berichten: 4
Lid geworden op: 01 apr 2012, 23:47

14 apr 2012, 14:32 0 x

Hallo allemaal,

Ik heb nu enige maanden een A2 1.2 TDI uit 2001. Leuke auto met een heerlijk gemiddeld verbruik van 1 op 27 tot nu toe. Er is echter een irritant punt: het start-stop systeem is onbetrouwbaar. Ik heb nu een aantal keer meegemaakt dat de auto niet meer start nadat hij automatisch is gestopt. Ik heb zelfs een nieuw 80 Ah accu erin gestopt, maar zelfs daarna blijft het gebeuren. Heeft iemand tips of ervaringen die mij met het oplossen van dit probleem zouden kunnen helpen? Ik zat zelf nu te denken aan het laten vervangen van de startmotor of gloeispiralen, maar wil dit natuurlijk liever vermijden.

Groeten,

Araaf
Gebruikersavatar
Ben_3L
Berichten: 193
Lid geworden op: 30 dec 2011, 13:09

14 apr 2012, 14:41 0 x

Ik rij zelf altijd in TipTronic, dus zonder ECO-stand. In de automaatstand kun je met de ECO-knop het ECO-programma uitschakelen. Dat houdt o.a. in:
- niet meer "ontkoppeld" uitdrijven (dus met ECO uit blijft hij op de motor remmen i.p.v. uit te drijven alsof je de koppeling indrukt)
- geen StartStop meer
- het volledige vermogen, voor zover je daarvan kan spreken, aangesproken i.p.v. slechts een gedeelte (ergens in de 40 PK in ECO-modus heb ik ergens gelezen).

Het vermijden van het rijden in ECO-modus scheelt flink in de slijtage van je geleidebuis (heeft betrekking op de koppeling als ik me niet vergis). Qua verbruik kom ik er zonder ECO-modus misschien nog wel beter vanaf. Bij uitdrijven terwijl ik een rotonde nader bijvoorbeeld: remmen "in de toeren", dus op de motor, zorgt ervoor dat het verbuik 0.0l/100km is. In ontkoppelde uitdrijfstoestand in de ECO-stand zal er altijd nog 1.0-1.5l/100km op de Huidige Verbruiksmeter staan.

Niet echt een oplossing voor je probleem dus, maar ik zou het zo aanpakken, dan sta je in ieder geval voorlopig niet meer stil voor het stoplicht.

Start je auto wel in de P-stand, of moet je hem in de N starten? Hoe lang is het geleden dat je auto een basisafstelling heeft gehad en dat het kruippunt is bepaald?
Gebruikersavatar
Romulus
Berichten: 1587
Lid geworden op: 15 jan 2010, 13:33

14 apr 2012, 15:45 0 x

[quote="Araaf"]Ik heb nu een aantal keer meegemaakt dat de auto niet meer start nadat hij automatisch is gestopt. Ik heb zelfs een nieuw 80 Ah accu erin gestopt, maar zelfs daarna blijft het gebeuren.[/quote]Wat gebeurt er precies? Start de auto niet meer (startmotor geeft geen kik) of slaat hij niet aan (startmotor gaat wel rond)? Kun je het probleem reproduceren? Start de wagen wel altijd goed met de sleutel? Zijn er foutcodes uit te lezen?

Ik vermoed dat het vervangen van accu, startmotor en gloeispiralen voor dit probleem zinloos is, mijn gedachten gaan richting G28 krukaspositiesensor (als de startmotor wel rondgaat). Maar zonder meer info is het een raadplaatje.
Gebruikersavatar
Araaf
Berichten: 4
Lid geworden op: 01 apr 2012, 23:47

14 apr 2012, 17:56 0 x

Hoi Romulus en Ben_3L,

Dank voor jullie antwoorden.

@Ben_3L: het probleem is in principe onder controle: als ik de motor in ECO-stand heb staan en de airco niet, gebruikt mijn auto het start-stop systeem niet. Pas als ik de airco op Eco stand zet, gaat het systeem werken.

@Romulus: wat er precies gebeurt is inderdaad dat de startmotor even rondgaat, maar de motor slaat niet aan. Vervolgens moet ik hem in zijn P doen en kan ik na 1 a 2 pogingen weer starten. Dit gebeurt ca. 1 in de 10 keer en dan altijd op het verkeerde moment, wat dus genoeg is om het systeem dan meer helemaal niet te gebruiken en mijn airco van de eco stand af te halen.

Wat wellicht aan dit probleem gerelateerd is, is dat de motor 's ochtends bij het starten pas heel laat na het omdraaien van de sleutel pas start. Bij het omdraaien van de sleutel (nadat het gloeispiraallampje uit is gegaan) gebeurt er eerst een hele tijd niets (soms wel 5 of meer seconden) en gaat daarna de startmotor draaien en start de motor alsof er niets aan de hand is.

Voor wat betreft je andere vraag Romulus: weten jullie misschien hoe je als consument op een goedkope manier het computersysteem zou kunnen uitlezen en eventueel ook foutcodes resetten?

Vriendelijke groet,

Araaf
Gebruikersavatar
jmkoole
Berichten: 661
Lid geworden op: 19 jul 2010, 21:23
Locatie: Sdwest-Frysln
Motortype: (nog) geen Audi A2

14 apr 2012, 22:08 0 x

Haperingen aan het start-stop systeem heeft alles te maken met het op tijd onderhoud plegen aan het schakelsysteem... Ik kan je daarbij helpen, stuur even een PB.
Om misverstanden te voorkomen; als je altijd in de Eco-stand rijdt, dan is de geleidehuls van je koppeling 2x zo snel versleten dan normaal. Bij gas-los ontkoppelt de koppeling namelijk. Zonder Eco-stand blijft de koppeling gesloten en remt de auto af op de motor. Meestal is de boel dan rond de 200.000 km toe aan een revisie (lees: nw koppeling). Mijn Lupo 3L is altijd prima afgesteld geweest, is zelden in de Eco gebruikt en heeft het 360.000 km volgehouden.
Nw. geleidehuls kost 5 euro, montage 5 uur arbeidsloon. Samen met een nw koppelingsplaten, drukgroep etc. komt zo'n reparaties gauw op 900 à 1.000 euro. Besparing Eco-stand; ca. 0,1 liter per 100 km. Bij 20.000 km rijden per jaar scheelt de Eco-stand je dus 20 liter dieselolie... Hmm, hoezo Eco(nomisch) rijden?
VW Golf 1.5 TSI Sportsvan (2019) | VW Golf 1.4 TSI GTE (2015)
Gebruikersavatar
Ben_3L
Berichten: 193
Lid geworden op: 30 dec 2011, 13:09

16 apr 2012, 00:51 0 x

[quote="zeurpiet"]Koppeling vervangen kompleet kost 650 euro bij 3L expert.
[/quote]

Moraal van het verhaal is dus dat reparatie van koppeling duur is en slijtage aan de geleidebuis minder zal optreden bij het verantwoord wel en niet gebruiken van de eco-stand. Ik begon over de eco-stand omdat het (evt. Tijdelijk) uitschakelen van deze eco-modus genante situaties bij het stoplicht kunnen voorkomen totdat het probleem is opgelost.

Nu terug ontopic.

Neem eens contact op met een specialist om de boven al beschrevene basisafstelling en kruippuntsinstelling te doorlopen. Mocht dit niet baten kan hij je waarschijnlijk alsnog verder helpen met dit probleem.
Gebruikersavatar
jmkoole
Berichten: 661
Lid geworden op: 19 jul 2010, 21:23
Locatie: Sdwest-Frysln
Motortype: (nog) geen Audi A2

16 apr 2012, 19:19 0 x

Ik rij eigenlijk altijd zonder Eco-stand. Na het starten staat de A2 echter steeds weer op de Eco-stand en moet je 'm iedere keer met de knop uit zetten :x Helaas heb ik nooit kunnen ontdekken hoe je die Eco met Vagcom permanent uit kunt zetten :oops:
Wie dat nog eens ontdekt, komt wat mij betreft in aanmerking voor de Nobel-prijs.
VW Golf 1.5 TSI Sportsvan (2019) | VW Golf 1.4 TSI GTE (2015)
gillian
Berichten: 28
Lid geworden op: 25 sep 2011, 12:19

12 jul 2012, 01:21 0 x

afgezien van verhoogde slijtage aan je koppeling en geleidebus, ga je ook je smering en inwendige koeling van je motor en turbo abrupt onderbreken, terwijl het thermodynamisch gesproken beter is na een flinke rit waarbij je vervolgens moet stoppen bij een stoplicht "de zaak draaiende te houden"
Ik rijd op de volgende manier weg:
kontakt aan, eco knop bedienen voor uitschakelen,motor starten, auto in zijn 1 en rustig wegrijden ( de oprit, parkeerplaats, hoek van de straat, woonwijk etc.), daarna als ik geen opstakels zie rustig doorschakelen naar 2, 3 etc. daarna "op de grote weg" (80km/uur) in zijn "D" automatische schakelstand rechts.
Bij langer oponthoud voor een stoplicht zet ik de selector in "N" en schakel weer in "D" bij groen licht, of ga zelf opschakelen al naar gelang de verkeerssituatie en snelheid die ik kan rijden. Bij filerijden probeer ik met de nodige afstand handmatig in bv. vast in 2 te rijden om voortdurend op- en terugschakelen te vermijden.

mijn idee, grt Gillian

P.S. Wie doet het nog?????? na een flinke rit de motor nog een paar minuten laten nadraaien om de inwendige warmte af te voeren!
Plaats reactie