Castrol GTX olie

A2 gezien op Marktplaats, Autoscout, Mobile.de, etc?
Gebruikersavatar
falcon
Berichten: 450
Lid geworden op: 10 mei 2010, 13:04

25 apr 2012, 22:21 0 x

[quote="Thck"](ik kan je voorbeelden noemen maar dat kan ik niet hier op het forum doen maar indien we elkaar ooit eens ontmoeten op een meeting zal ik dat wel vertellen)[/quote]Ik lees een hoop meningsverschillen de laatste week, maar volgens mij komt dat ook doordat je niet rechtstreeks op elkaar kunt reageren. Ik vermoed dat als dit soort onderwerpen live, op een meeting bijvoorbeeld, besproken worden dat er al gauw overeenstemming bereikt wordt. Scherpe discussies zijn overigens altijd informatief. Er zit een hoop kennis hier, dat is duidelijk!
Gebruikersavatar
jmkoole
Berichten: 661
Lid geworden op: 19 jul 2010, 21:23
Locatie: Sdwest-Frysln
Motortype: (nog) geen Audi A2

25 apr 2012, 23:30 0 x

Zonder discussie geen vooruitgang!
VW Golf 1.5 TSI Sportsvan (2019) | VW Golf 1.4 TSI GTE (2015)
Gebruikersavatar
YellowFellow
Berichten: 191
Lid geworden op: 24 mar 2012, 17:48

26 apr 2012, 00:13 0 x

[quote="jmkoole"]Zonder discussie geen vooruitgang![/quote]
Nou, in dat geval heb ik er nog wel één in het verlengde van de olie / geld discussie:
Toen ik nog een oude Mercedes reed (ja, sorry...) heb ik mij eens laten verleiden om een busje Forté motorflush te kopen (à raison van €50,- oid) en dat bij de motorolie te gooien om het oliesysteem te reinigen en van tikkende hydraulische klepstoters af te komen. Vond het een erg wazig verhaal, maar in onwetenheid en vertrouwen op- toch maar gedaan.

Het hielp ... een beetje. Althans, er werd verteld: Forté bij de warme olie gooien, dan max 1 uur stationair laten lopen en daarna meteen olie wisselen EN een nieuw filter plaatsen.
Kortom, was het nou Forté of de oliewissel die hielp?

Jaren later sprak ik een ervaren monteur en die zei: vroeger tapten we de olie af, gooiden het blok vol met diesel en gingen we een eindje rijden. Daarna aftappen en nieuwe olie erin en dat werkt veel beter dan 0.5 liter toevoeging op 7 liter motorolie.

Mijn vraag voor de groep is bij deze:
Is Forté een Jomanda-product van de olieindustrie en dus weggegooid geld? Is het verhaal van een diesel-flush een broodje aap, of werd die methode echt toegepast?
Gebruikersavatar
rolf
Berichten: 2124
Lid geworden op: 22 apr 2012, 02:34
Locatie: Noorwegen
Motortype: BBY (1.4 benzine 75pk)

26 apr 2012, 02:02 0 x

Dat spul van Forte schijnt wel goed te zijn, lees dat wel vaker op het Audiforum met name de 1.8T motoren die door longlife onderhoud nog wel eens vervuild zijn van binnen.
Ligt overigens niet aan de olie kwaliteit maar aan de motorconstructie die longlife gebruik eigelijk ongeschikt maakt, dit even terzijde.........

Diesel lijkt mijninziens geen goed plan, is nogal schraal.
Wel wordt er wel eens als noodgreep een litertje ATF ingegooid, x aantal minuten laten draaien en dan de boel verversen en een nieuw filter.


Wat betreft polo's uit 95 met een 1.4 motor die nu nog gebruikt worden:
Dat kan natuurlijk, maar van binnen kunnen ondertussen en veel nauwere toleranties toe gepast zijn en andere materialen gebruikt zijn, milieu eisen verscherp wat betreft uitstoot.........dus een olie benodigd die aan andere eisen voldoet.
Dus als onwetende houd ik die VW norm maar aan, ga je nooit voorgaats.
Gebruikersavatar
Rinus
Berichten: 1661
Lid geworden op: 20 feb 2012, 10:56
Locatie: Alblasserdam
Motortype: AUA (1.4 benzine 75pk)

26 apr 2012, 09:59 0 x

[quote="rolf"]Diesel lijkt mijninziens geen goed plan, is nogal schraal.
Wel wordt er wel eens als noodgreep een litertje ATF ingegooid, x aantal minuten laten draaien en dan de boel verversen en een nieuw filter.


Wat betreft polo's uit 95 met een 1.4 motor die nu nog gebruikt worden:
Dat kan natuurlijk, maar van binnen kunnen ondertussen en veel nauwere toleranties toe gepast zijn en andere materialen gebruikt zijn, milieu eisen verscherp wat betreft uitstoot.........dus een olie benodigd die aan andere eisen voldoet.
Dus als onwetende houd ik die VW norm maar aan, ga je nooit voorgaats.[/quote]

ATF (Automatic Transmission Fluid) heeft een sterke reinigende en smerende eigenschappen. Het wordt ook nog weel eens toegepast bij hakerige en niet soepellopende handbakken (10 % toevoegen).

En ik geloof niet, dat die Polo motor intern gewijzigd is, hoor,.Want dan zou die een andere motorcode krijgen. Die is echt nog gewoon hetzefde, alleen de "randapparatuur", zoals sensoren, enz. is met de tijd meegegaan om het blok te kunnen laten voldoen aan de eisen des tijds. Een nieuw blokje ontwikkelen kost een berg geld.

Bijvoordbeeld: de 6 pitter CIH blokken van Opel. zoals in mijn Monza zijn in de bron ook al meer dan 25 a 30 jaar oud (midden jaren 60). In de basis niks tot heel weinig veranderd, maar wat er rond heen en op gebouwd werd, dat wijzigde en werd "verbeterd" onder druk van milieueisen, enz. Van carb naar injectie en LMM, later EGR klep en sensoren erbij, de laatste reincarnaties zelfs met lambdasonda en kat en met een 24 kleppen kop en dual-ram, dus verzin het maar. Het blok liep qua levenscyclus tot ver in de jaren 80 tot en met de Omega en Senator B. Blokken worden veel langer gebruikt in diverse modellen dan veel mensen vaak denken.
Gebruikersavatar
Romulus
Berichten: 1587
Lid geworden op: 15 jan 2010, 13:33

26 apr 2012, 11:13 0 x

[quote="Rinus"]En ik geloof niet, dat die Polo motor intern gewijzigd is, hoor,.Want dan zou die een andere motorcode krijgen.[/quote]Ikke wel. Je moet namelijk maar eens kijken hoeveel motorcodes 1.4 motoren er tussen 1995 en 2010 voorbij zijn gekomen... ABD, AEX, AFH, AFK, AHW, AKK, APE, APQ, AUA, AUB, AUD, AVA, BBY, BKG, BKY, BUD... mogelijk is het onderblok ongewijzigd gebleven (hoewel dat ook ergens onderweg van gietijzer naar aluminium is gegaan), maar daar houden denk ik de gelijkenissen wel op. Het vermogen ging van 60 pk naar minstens 100 pk, het aantal kleppen verdubbelde... de nieuwe kop die dat vereist, lijkt mij, samen met een ander materiaal onderblok, alleen al reden om eens goed naar de gehanteerde oliespecificatie te kijken.

En verder, deze thread: joepie, een motorolie-thread Afbeelding (ze schijnen allemaal het zelfde te verlopen)
Gebruikersavatar
Thck
Berichten: 1171
Lid geworden op: 07 jul 2009, 16:31
Locatie: Zevenaar
Motortype: (nog) geen Audi A2

26 apr 2012, 13:17 0 x

Het motorblok is in zijn basis niet gewijzigd (was van aluminium en is dat nog steeds en ook toen was er al een uitvoering met 16 kleppen)
Ik heb (in het kader van praktijk examens voor technisch specialist, dit is o.a. een revisiemonteur) met enige regelmaat metingen moeten laten verrichten aan deze blokjes (ter beschikking gesteld door VW/Audi importeur), de nieuwste blokken en koppen en gebruikte met b.v. vastlopers).
M.n. moet de kandidaat de toleranties meten van de diverse cilinders (ovaalheid vaststellen, zuigers krukas en lagers controleren, zowel bij oude (gebruikte-als nieuwe blokken ter vergelijking) en daar dan zijn conclusies uit trekken en aanbevelingen doen.

De toevoeging aan de olie om de motor te reinigen werkt zeker. Alleen ben ik van mening (en ook dit is praktijkervaring die ik daar zelf miee heb opgedaan in de loop der jaren) dat je hier heel terughoudend mee moet zijn en pas in het uiterste geval moet toepassen (soms is het middel erger dan de kwaal)!
Overigens zijn de moderne oliën ook reeds standaard voorzien van reinigende dopes.

Dat diesel verhaal van die "ervaren" monteur vind deze "ervaren" monteur niet iets om over te nemen (alhoewel ik maar al te goed weet dat ook wij "vroeger" wel eens wat uitprobeerden maar dan toch uit onmacht omdat je alle "normale" middelen al had geprobeerd).
Zoals al werd aangehaald diesel is zeer schraal en heeft nauwelijks een smerende werking, dus om een motor puur op diesel te laten draaiën (laat staan ermee rijden zodat hij ook nog wat vermogen moet leveren) lijkt mij niet wenselijk en is eigenlijk vragen om problemen(schade dus). :(

In het geval van "tikkende" hydraulisch klepstoters is mijn ervaring dat het grondig reinigen van de motor meestal de kwaal verergerde. Ik ga er dus vanuit dat de oplossing is geweest het vervangen van de olie door misschien een andere viscositeit. Dit euvel doet zich meestal voor bij een 'koude" motor direct na het starten. Indien de motor even draait en wat op temperatuur komt neemt vaak ook het "tikken" af of is helemaal weg. Vaak is hier dan de oorzaak gelegen in een oliesoort die niet onder alle omstandigheden bijna dezelfde dik of dunne vloeibaarheidsgraad heeft (dus een verkeerde viscositeit) waardoor de olie bij een koude motor zodanig dik is dat deze niet snel genoeg bij de hydraulische stoters kan komen.(we hebben het hier dan over een eigenlijk onschadelijke vorm van tikken die heel vaak voorkomt en waar de kosten van een eventuele reparatie vaak niet opwegen tegen het geringe ongemak na het starten).
De oplossing is dan meestal de olie vervangen door een olie met een viscositeit die zowel bij lage als hoge temperaturen dezelfde (dunne) vloeibaarheidsgraad heeft (dit komt erop neer dat het een olie is die in "koude" toestand al "dun" is en dit verandert (bijna) niet bij toename van de temperatuur.
Denk hierbij aan b.v. 0W30 of 5W30 oliën. (je ziet het al bij het overgieten van deze olie indien het gewoon uit de flacon komt).

Zo, weer een heel verhaal over olie, maar het is ook een zeer levendig onderwerp.

Theo :mrgreen:
Plaats reactie